Ett till sex och S:ta Lucia

1. Den 21:a december ska jag gå och se The Hobbit, och jag ser onaturligt mycket fram emot det. När trailern går på TV kan jag inte sluta le.

2. Imorgon däremot ska jag se min första opera – Aida. Är nervös. Vill så gärna gilla det.

3. Dessutom har jag av någon outgrundlig orsak glömt bort att nämna hur mycket jag gillar att På Spåret har börjat igen. Jag hejar på paret Jessica Gedin och Hans Rosenfeldt.

4. Det känns av något orsak fel när jag fick reda på att bandet We are Scientists kommer från USA. Jag menar – de känns ju så brittiska.

5. Och apropå Peter Greenaway som jag nämnde igår – i hans film från 1989 – The Cook, the Theif, His Wife and Her Lover (med Michael Gambon, Helen Mirren och Tim Roth) medverkar även Ian Dury! Han var tydligen vän med regissören. Jag upptäckte också att det var han som gjorde filmen Prospero´s Books (med John Guilgud och Erland Josephson), som är en adaption av Shakespearse The Tempest. Så när helgen är slut lovar jag en recension av denna film, eftersom jag är smått besatt av den pjäsen, och har annars bara sett Derek Jarmans filmatisering, samt Dramatens uppsättning.

6. Och slutligen – S:ta Lucia:

Det finns en mängd legender om denna historiska gestalt från Syrakusa på Sicilien. Den första återger hur hon fördelade sin egna tillgångar till de fattiga och detta retade upp hennes blivande man så mycket att han rapporterade henne till de romerska myndigheterna att hon var kristen. Lucia dömdes att vistas på en bordell och skulle släpas dit av oxar – men hon lyckades stå emot.

Hon blev sedan torterad genom att få tänderna utdragna och brösten avknipsade i likhet med S:ta Agatha, och fastän hon dömdes till döden genom kokande olja och eld förblev hon ändå oskadd. Tillslut dödades hon genom att man stötte ett svärd eller en dolk genom hennes hals.

Enligt traditioner från den senare medeltiden och renässansen associerade man hennes namn med ordet lux (”ljus” på latin) och därför blev hon synens skyddshelgon. Bland hennes attribut återfinns lyktor och ett par ögon på en stjälk eller en bricka. En senare legend förklarar symboliken på ett mer målande sätt. Den beskriver hur Lucia, fast besluten att viga sitt liv åt Jesus, hade plockat ur sina ögon och skickat dem till en beundrare som blivit hänryckt över deras skönhet. (Konstguiden. Myter och Symboler av Marcus Lodwick. )

PAINTING-15-19c-Zurbaran-NationalGalleryofArtWashingtonDC-SantaLucia-1625

S:ta Lucia, hållande en bricka med sina ögon på

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s