Fredag, och 1 till 4

(Jamie T – Sticks n Stones)

1. Skrev ju att jag emottagit den väldigt fina presenten som var Tove Lundins bok Handbok för psykon. Att leva med ADHD och bipolär sjukdom som nog måste vara den mest ärliga bok jag läst om ”psykisk ohälsa” (som det ju så fint kallas.) För att inte tala om hur totalt jäkla befriande den var att läsa. Hennes totala ärlighet blandat med en sådan humor som gör att den inte alls är deprimerande att läsa. Tänk dig själv bara – en rolig bok om att leva med psykisk sjukdom!

Hon rekommenderar bland annat bra sätt att ändra negativa eller destruktiva beteenden hos en själv: positiv förstärkning, i form av att ge sig själv en belöning när man gjort någon som man tycker är extra jobbigt. Om funktionell mat och hur att vara ett psyko kan vändas till att vara en fördel (kommer återkomma till det senare här.) Hur mycket enklare livet blir om man ser till att följa nedskrivna listor så som: kom-ihåg-lista, att-göra-lista och pinsamma-rutin-listan. Och hur man faktiskt man ge sig själv en moralist riktig tjänst genom att ljuga. Lundin beskriver hur det kan vara försvarbart att ljuga till chefen om varför man varit sjukskriven (officiellt migrän – inofficiellt psykos, mani eller ångest.) Hon beskriver fler situationer där det kan ses som en akt av självrespekt att ljuga. Blev först förbannad, för jag förespråkar annars ärlighet, ärlighet, ärlighet (i perioder då jag inte är livrädd för att andra människor kanske ogillar mig.) Men ja, efter att ha läst igenom kapitlet förstår jag bättre. Kanske till och med helt och hållet. Visst, ärlighet är generellt (till typ 99 %) det bästa, men om någon vän till en vän, eller bara bekant frågar vad du gör, du svarar: är sjukskriven, och människan fortsätter att fråga: varför då? Jag inser nu att du inte har den minsta lilla gnutta skyldighet att svara ärligt på den frågan (i den situationen), utan har all rätt i världen att svara något i stil med: gått in i väggen, eller valfri fysisk åkomma. Som sagt – det är otroligt befriande läsning.

2. Vill ganska desperat mycket ha detta halsband föreställande en serotoninmolekyl (även känt som signalsubstansen som har att göra med depression och antidepressiv medicin):

serotoninnecklace3

Någon gång. I framtiden.

3. Även fast dagen varit lite för lång för min smak (minuterna var ovanligt långsamma), så har jag ändå fått mycket gjort. Beslutat mig för att ringa upp om ett missat läkarbesök för att meddela att jag vill ha en ny tid, och dessutom svarade jag när de ringde tillbaka för att erbjuda en lite senare. Trots att det var hemligt nummer! Det kanske inte låter som mycket, men lägg till en dos telefonfobi och… Så jag ska till Sös igen på måndag. (Och detta låter säkert hemskt – men skulle jag kunna få klaga bara lite på sjukvården? Om hur jag får tider allt för snabbt. För detta är tredje gången jag meddelas om en tid, fem dagar innan. Fem dagar! Och jag är så inte en person som är flexibel och spontan. Är istället väldigt tråkig, och vill gärna veta om jag ska göra något, helt ganska mycket i förväg. Men tillbaka till dagen.) Sedan ut till Danderyd på förmiddagen, det var inte den bästa gruppsessionen, men jag gick i alla fall. Sedan har jag fördrivit tid med att göra hallonsorbet, med sparade, frysta äggvitor och gula & röda hallon plockade i somras. Sedan hallongmaränger. Och vanliga maränger. Fixade sen ihop ett fin födelsedagskort till min far (som fyllde år), med kalligrafi och det vanliga. Fortsatte sedan med att försöka skapa ett tydligare system med mina gamla dagböcker (nu 16 stycken) inspirerad av denna bild:

83949980523434967_zMN7r72q_c”’

Detta för att försöka förenkla saker när jag exempelvis letar efter en recension jag vet jag klistrat in, vad den där författaren heter eller namnet på någon gammal klasskamrat. Så, om jag nu exempelvis letar efter namnet på vad den där killen hette som jag diskuterade Stephen Fry med i London, kan jag nu gå till den märkt ”2009” och leta upp månad januari. Börjar tro allt mer på att försöka förenkla ens vardag. Verkligen.

4. Rekommendation: läsning om fördomar och myter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s