Vecka 7, 1 till 6

1. I onsdags  när jag åkte hem från Flemmingsberg så tänkte jag att jag kanske äntligen har hittar rätt. Vilket är en sådan lättnad. Idag ar första gången vi journalistelever träffades för första gången i ett leksionssammanhang. Vi diskuterade Benedictus XVI avgång, kvinnan som råkade köra tåget in i ett hus, journalisten som festade med makten, och mer allmänt om papperstidningarnas framtid. Och det var så jäkla kul. I Östra hade vi något liknande, en grupp skulle presentera veckans nyheter, och leda en diskussion. Det bästa är känslan när hjärnan går på högvarv och försökte pussla ihop, analysera, granska. Sen komma till någon slutsats. Till exempel hur hade medias rapportering sett ut om den unga kvinnan istället hade varit en ung man? Hade de framställt denne som en vandal, eller faktiskt sett till att ställa fler frågor och faktiskt gräva, istället för att bara acceptera Arrivas uttalande om att kvinnan slutit tåget. Jag kommer att se fram emot onsdagsförmiddagarna vid ojämna veckor.

2. Två till rekommendationer som jag glömde i förra inlägget:

Jeremy_Brett

Herr Brett som Mister Holmes

3. I tisdags var det biobesök på agendan, nämligen Hitchcock. Den var fin, herr Hopkins var otroligt porträttlik, och frun var hur kul som helst. Och nu måste jag se om Psycho.

4. Torsdag och fredag handlade mest om att börja avsluta ett grupparbete om kvinnors fängelsetid på Långholmens fängelse, främst ur ett socioekonomiskt perspektiv (herregud, bara jag skriver om det här ämnet så blir mitt språk allt mer torrt…) Detta gjordes på det fantastiska Riksarkivet vid Västerbron. Nästa vecka är det bara inlämningar och presentationer av arbetet, och nästa delkurs börjar veckan därpå; Människans försörjning. Men att sitta här på arkivet får mig att se fram emot b-uppsats och sånt som ligger i framtiden. Och tror faktiskt att jag börjar närma mig någon slags idé om vad jag vill skriva om – något om kvinnohistoria, gärna ur ett mediaperspektiv, och gärna en slags diskursanalys av medias rapportering av perioden under 20-talet när kvinnor började få de rättigheter som vi så länge saknat.

På Riksarkivet kan man dessutom arbeta med sånna här roliga texter (man tvingas till och man bära vita bomullshandskar…)

DSCN2846

5. Månadens mest meningslösa löpsedel: Molly stöttar Danny genom Melodifestivalen. Först: varför är det viktigt för mig att få veta som individ, men också – vem fan är Molly?!

Men positiv nyhet från Estland där all buss – och pendeltågstrafik ska bli avgiftsfri för resenärerna. Hur vore det inte om Sverige lär sig inspireras en smula, istället för att fortsätta höja och höja priserna, och låta politikerna visa avgrundsdjupet ned till oss vanliga människor genom att referera till chipspåsar.

6. Och för att avsluta med något helt annat: paret Richard Burton och Elizabeth Taylor var nära vän med Jugoslaviens socialistiske diktator Josip Broz Tito (premiärminister mellan åren 1945-63.) Hm – hur förhåller man sig till att två av ens favoritskådisar någonsin hade nära och varma bland med en diktator? (Två favoritfilmer med de två aktörerna, Iguanernas natt med Burton, men även Ava Gardner och Deborah Kerr från 1964 – regi John Huston. Och Katt på hett plåttak med Tayor och Paul Newman i huvudrollerna, från ’58. Dessa två filmer är båda adapterade från pjäser skrivna av den fantastiske Tennessee Williams.)

the-night-of-the-iguana-in-puerto-vallarta-mexico images

Lämna en kommentar