20 frågor om film

Hittade en film-tag på youtube, så jag tänkte låna den.

Vilken är din absoluta favoritfilm?

Det här är en absurt svår fråga men en av mina absoluta favoritfilmer är Withnail and I. Det är en brittisk ”kultklassiker” som handlar om två arbetslösa skådespelare spelade av Paul McGann (som I, inte ens i eftertexten får karaktären ett namn) och Richard E. Grand (Withnail) som bor i en nedgången lägenhet i  Camden. De bestämmer sig för att åka på en utflykt till landet, för att få vila lite, och praktiskt nog äger Withnails morbror Monty (spelad av Richard Griffiths, som även spelar Vernon i Harry Potter-serien) en stuga som de får tillåtelse att låna. Filmen är även som ett ett känt ”drinking game”, eftersom båda karaktärerna är ganska svårt alkoholiserade.

tJIC1jwqvqw5w73gjZhXH8iHo1_1280

Ja, eller Pulp Fiction, En rövarhistoria (på franska Bande à part), Donnie DarkoApocalypse Now eller Blue Velvet.

Favoritscen från den filmen?

De obekväma och pinsamma scenerna hos uncle Monty. (Scenen finns att se på youtube.)

Favorit regissör?

David Lynch. Det första jag såg av honom var serien Twin Peaks, som min pappa rekommenderade eftersom den var ”konstig” (vilket idag är hur jag beskriver mina favoritfilmer – konstiga.) Såg sen Blue Velvet (Dennis Hopper är en av mina favorit skådespelare och var väldigt bra på att spela udda karaktärer), Elephant Man, Lost Highway (jag förstod ingenting när filmen var slut), Mollholland Drive, Eraserhead, Wild at Heart och har nu senast regisserat Inland Empire med Laura Dern och Jeremy Irons.

Cap01

Favoritskådespelare?

Daniel Day-Lewis. Som är en av de få, fortfarande aktiva, method acting-skådespelarna. Och tyvärr kan jag inte komma på någon kvinnlig skådespelare som jag älskar på samma sätt i varenda film.

Mest irriterande skådespelare?

Ugh, Will Farrel, Vince Vaughn, Sacha Baron Cohen, Adam Sandler, Ben Stiller och Steve Martin. Och ja, alla dessa gör komedifilmer, men jag lovar att jag har humor, bara en annan humor.

Favorit guilty pleasure?

The Wedding Singer, trots att Adam Sandler är med i den filmen. Det kan ha något att göra med musiken i filmen och Billy Idols medverkan. Det är dessutom en romantisk komedi, som är min favorit hat genrer, förutom då actionkomedier.

Film som garanterat får dig att gråta?

Into the Wilde. Åh herregud. Slutet…. Men också Control, tror det är den enda film som fått mig att gråta även i biosalongen.

Vilken film skrämde dig mest?

När jag var 14-15 kunde jag se hur mycket skräckfilm som helst utan att bli rädd, men idag är jag så mycket mer lättskrämd idag att det är fånigt. Men den jag kommer på är den spanska skräckfilmen från 2007 Barnhemmet. Så obehaglig.

Film som du älskar men som andra hatar?

Jag älskar den tidiga Coppola-filmen Rumble Fish, och recensenter ger den ofta ett lågt betyg, såg 1/5 bara häromdagen i tv-tidningen. Dessutom har jag inte fått någon jag känner att se filmen.

Film som du hatar men som andra älskar?

Alla filmer som inkluderar skådespelarna jag avskyr, men vill också nämna Baksmällan.

Favorit filmduo?

Elizabeth Taylor och Richard Burton. Who’s afraid of Virginia Woolf? är också en absolut favorit. Visst, en helt annan sorts duo, men älskar alla filmerna de gjorde ihop. Och på samma tema Humphrey Borgart och Lauren Bacall. Vill även nämna den franska nya vågen regissören Jean-Luc Godard (som gjorde ovan nämnda Bande à part) och hans fru (under sex år) Anna Karina, och tillsammans gjorde de filmer som Made in USAAlphaville, och Tokstollen (som även den är en av mina absoluta favoritfilmer – den anses även som ett tidigt exempel på postmodernistisk film).

Favorit film som är animerad?

Är dålig på att se animerade filmer, men jag älskar Toy Story-filmerna, så det får bli dem. Och eftersom favorit stop motion-film aldrig nämns som fråga lägger jag in det är, och det är Coraline. Så bra, och så obehaglig. Baserad på en text av Neil Gainman (som jag aldrig läst något av), samt är regisserad av Henry Selick, som även gjorde Nightmare before christmas.

Vilken är din skådespelar crush?

Man: Benedict Cumberbatch. Kan inte vänta tills The imitation game kommer ut, där han spelar min enda favorit matematiker Alan Turing. Den ska ha premiär i höst, men om den kommer upp på svensk bio vet man aldrig. Kvinnan: Natalie Dormer. Hon är underbar i alla intervjuer jag sett. De ses för i övrigt ihop i Miss Marple-filmen Murder is easy.

Vilken film förvånade dig mest?

Första gången jag såg Memento var jag väldigt förvånad. Jag var verkligen inte beredd på slutet.

Om du bara fick behålla en film, vilken skulle det vara?

This is England. Kanske, möjligtvis, jag vet inte. Gud vilken svår fråga!  

Om du kunde åka tillbaka i tiden och gifta dig mest en skådespelare från då (som nu är gammal), vem skulle det vara?

Mickey Rourke, från Rumble Fish-tiden. Åh…

Vilken remake borde aldrig ha gjorts?

När den annars fantastiske Gud van Sant bestämde sig för att gör om, den annars redan perfekta, Psycho. Man undrar hur produktionsbolaget kunde tycka att det vore en bra idé att följa den gamla filmen nästan scen för scen, och dessutom låta Vince Vaughn spela Norman Bates (odödliggjord av Anthony Perkins).

Om du skulle dö och bara få se en film innan, vilken skulle det vara?

Jag utgår ifrån att jag inte skulle vilja se en djup, meningsfull, existentialistisk film om livet, utan någonting kul – så  Some like it hot. 

Vilken är din favorit film genrer?

Musikfilmer. Är inte så inriktad på specifika geners, men musikfilmer är alltid kul. Vare sig det är i form av biografier som Control och I walk the line, om musikerlivet som Almost famous, den mer klassiska konsertfilmen som Woodstock eller när skivor gör om till film som med Pink Floyd The Wall eller The Whos Quadrophenia. Annars ser jag det mesta inom genren psykologisk thriller som Momento, Funny games (en österrikiska orginalversionen av Haneke), Se7en, Shutters Island, Gaslight och Hitchcock i  samarbete med Dali – Spellbound.

Vilken är den första film du kommer ihåg att du såg på bio?

Mulan från 1998, så jag var 9 år. Vet att jag såg andra filmer på bio innan, men kommer inte ihåg själv upplevelsen. Från Mulan minns jag hur jobbig jag tyckte en scen var, där hennes häst höll på att dö (eller kanske till och med dog?)

[Och en extrafråga som jag ville ha med:]

Vilka filmer vill du se?

Submarine från 2010, som regisserades av Richard Ayoade, och som inkluderar ett soundtrack av Alex Turner.

Blå är den varmaste färgen, som vann guldpalmen för ”bästa film” på Cannes förra året.

Vill se om Pianot av Jane Campion, sedan jag blivit förtjust i minimalistisk musik, eftersom filmen har ett soundtrack av Michael Nyman.

Citizen Kane, alla har sett den filmen, utom jag. Anses av många filmkritiker som den bästa filmen som någonsin gjorts.

Solaris från 1972, regisserad av Tarkovski, som man kan sammanfatta som en existentialistisk rymdfilm.

Nämnde tidigare Lynchs Inland Empire, och den har jag faktiskt inte sett ännu.

Det finns tre filmer av den spanske surrealisten Luis Buñuel som jag velat se i en evighet – En kammarjungfrus dagbok, Belle de Jour och Borgarklassens diskreta charm.

En annan film som jag velat sett i en evighet är den kontroversielle (ugh) Roman Polanskis Chinatown från 1974. Med Jack Nicholson (med bandage på näsan) och Faye Dunaway.

Jag har fortfarande inte sett Min vänstra fot från 1989, trots att jag älskar Daniel Day-Lewis.

Är väldigt förtjust i många av Darren Aronofskys filmer, men har kvar hans debut Pi från 1998, som beskrivs i min filmbok (1001 filmer du måste se innan du dör) såhär: ”… ser ut ungefär som cyberpunkförfattaren William Gibson skulle ha gjort sin egen version av David Lynchs Eraserhead.”

 

 

2 reaktioner till “20 frågor om film”

 1. Kul inlägg! Mycket igenkänning och en del nytt. Reagerade först på att du dissar Steve Martin så hårt, men sen insåg jag att jag faktiskt lyckats undvika de flesta av hans filmer, förutom en kortfilm han skrivit själv som var rätt underhållande (The Absent Minded Waiter). Förmodligen skulle jag dock hålla med dig om resten.

  Du nämner inga svenska filmer alls. Även om Bergman i vissa avseenden är överskattad så tycker jag nog t ex Persona är värd ett omnämnande med tanke på dina övriga favoriter. En Bergman-film som kommit onödigt mycket i skymundan, imo, är Skammen. Se gärna den. I övrigt har jag generellt sett inte mycket till övers för svenska filmer, men det finns ju ändå pärlor. Jag gillar Ruben Östlunds filmer och även Farväl Falkenberg av Ganslandt. Det är lite samma genre. Förmodligen finns ett begrepp för den stilen.

  Det vore också intressant att höra vad du tycker om Dogma-filmer.

  Sen gällande filmer du vill se så vill jag först och främst säga att Inland Empire högst sannolikt inte kommer infria dina förväntningar. Det kan va värt att se den ändå, det är ju ändå Lynch, men för mig så känns filmen lite som att Lynch driver med folk som tycker om hans filmer. Jag uppfattar inte nån som helst handling eller mening i filmen (på samma sätt som Mulholland Drive eller Lost Highway först verkar innan en sett dem ett antal gånger och läst några guider till dem) och dessutom, till skillnad från hans andra filmer inte ens är intressanta trots att en inte förstår. Som att han vill säga: haha, ni tycker att ni är så smarta som gillar mina filmer, försök förstå den här då. Eller så har jag bara inte gett den en ordentlig chans. Vad vet jag (-:

  Pi rekommenderar jag starkt! Det är en av mina tidiga favoriter. Hos Aronofsky är nog ändå Requiem for a Dream min favorit. Citizen Kane är värd att se, om inte annat som referens. Det är en bra film men inte riktigt på samma sätt som den normalt värderas, imo. En annan gammal svartvit film däremot som också ofta höjs, men lite mer i cineast-kretsar är Den Tredje Mannen. Den är najs!

  Solaris gillade jag mycket. Jag har förstått att det var den enda film Tarkovskij var missnöjd med efteråt (eftersom det är en genre-film) men det är också den enda Tarkovskij jag har gillat (sett fem) så jag antar att jag inte riktigt har samma smak som honom (-:

  En film som du förmodligen sett, men om det skulle va så att du missat den behöver jag ändå nämna: Cube. Psykologisk thriller. Oväntad och solid.

  Gällande animerat så är även jag helt såld på stop motion. Har sett massor av kortfilmer på nätet. Finns ju en del klassiker. Kan gräva fram några favoriter om du är intresserad. Sen gillar jag också Miyazaki, speciellt hans tidigare filmer, som t ex Nausicaä från Vindarnas dal.

  Ok, tillräckligt långt nu (-:
  Tack för ett kul inlägg och ett antal bra tips att lägga på listan.

 2. Det jag har mest emot Steve Martin är hans version av Rosa pantern, för jag tycker dem med Peter Seller är så bra och roliga, och i jämförelse känns Martins barnsliga.

  Nämner inte svenska filmer för jag är så dålig på svensk film. Har inte sett så mycket, och heller inte sett så mycket som jag fastnat så för. Skulle kunna göra en hel lista med bara svenska filmer som jag borde/vill se – typ Östlunds, är nyfiken på honom eftersom han alltid hyllas av svensk press. Men också Farväl till Falkenberg, Svinalängorna, Äta, sova, dö, Till det som är vackert, Apflickorna. Etc. Har hur mycket svensk film som helst att komma ikapp med.

  Domga-filmer är något jag verkligen gillar! Hur back to basics de är, som ett avsteg från alla Hollywood-filmer som ingen vanlig människa någonsin kan göra. Äktheten och den politiska undertonen.
  Av det jag sett i alla fall. Älskar Triers filmer, men har så svårt för honom som person, att det börjar påverka hur jag ser filmerna. Som jag tycker är nyskapande, intressanta och tankeväckande. Men också Vinterbergs Festen (som jag har för mig gills till dogma?) Tyckte även om hans nyare – Jakten.

  Har sett allting annat av Lynch, så om endast av den orsaken vill jag se Inland Empire. Jag jag läste litteratur vetenskap har jag fastnat för postmodernismen och dess tes att ”författaren i död” – alltså att det spelar ingen roll vad HANS tanke med verket är, utan hur läsarna tolkar verket. Och det är lite så jag ser på Lynch filmer.

  Requiem for är dream är antagligen även min favorit film av Aronofsky, men också den första jag såg. Wrestler och Black swan känns väldigt Hollywood vänliga, och inte lika originella. Har dessutom många andra problem med Black swan, som likheterna med Polanskis Repulsion, och faktumet att det är en film om kvinnor, utan att en enda kvinna är med i manusförfattandet.

  Det är väl också det jag känner med Citizen Kane, att jag missar en massa referenser!

  Nope – har inte sett Cube. Och den låter spännande!

  Rekommendera gärna några stop motion-filmer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s