Med månen som motiv

Bq6J6GzIAAAK0Xn

(Ursäkta det dåliga fotot, min kamera var urladdad och kan inte för mitt liv hitta laddaren. Så – fick lov att fota med mobilen. Och, om det ser ojämnut ut beror det på att kassen ligger på mitt bolltäcke.)

Det började med att jag såg en tjej på stan med en tygkasse med super snyggt motiv föreställande månens olika faser. Kommenterade hur snygg den var, och min kompis som också hann se den svarade att jag borde väl kunna göra den själv (för den tjejen hade var köpt.)

Funderade i någon vecka på hur jag kunde göra den på bäst sätt, och bestämde sig till slut för att göra ett försök. Den svarta kassen köpte jag på Inspira i Liljeholmen för cirka 30 kronor. Min första tanke var sedan att motivet skulle ritas med tygpennor (precis som jag gjorde på tygkassen jag gjorde med alfabetet i ett snyggt typsnitt), men deras urval var så dåligt att jag åkte vidare till Panduro. Där var inte bara pennorna ännu färre, men också dyra. Suck, jaha. Kollade då bland tygfärgerna, och tog beslutet att jag helt enkelt får lov att måla månarna istället för att rita dem. 1 svart, och 1 vit färg. 100 ml för 45 kronor, x2. Färgerna är för mörka tyger. Så för att få detta att löna sig någorlunda måste jag nog hitta på ett annat motiv att också måla.

För att använda som inspiration/utgångspunkt skrev jag ut en massa bilder på månen, och dess olika faser. Sen bestämde jag mig för hur många månar jag ville ha, och de blev 15, i tre rader, vertikalt. Som mall för cirkeln använde jag mig av foten på ett glas, som jag ritade runt på kartongbaksidan på ett block.

Så till det svåra – mäta upp så att cirklarna skulle målas i ett symmetriskt mönster. För att markera på tyget använde jag mig att en sådär platt tygkrita. Jag tänker inte ens försöka förklara hur jag räknade och mätte upp. Två gånger när jag mätte upp blev det för tätt och lite snett, så tillslut utgick jag från linjerna, istället för att strikt följa dem. Med kartongmallen ritade jag ut cirklarna. Förarbetet tog kanske 3 timmar.

Sen började jag måla på cirkel nummer 1, med vit färg och en tunn pensel. Efter att jag fått dit formen jag ville ha, började jag skapa kratrarna med att blanda ut olika grå nyanser, och sedan med baksidan på olika stora penslar forma groparna. Målningen tog sammanlagt cirka 4-5 timmar, utspritt över 3 dagar.  Det var mycket duttande.

När jag tillslut var nöjd lät jag färgen torka ordentligt över natten. Torkningstiden specificerades inte på färgburkarna tyvärr. För att se till att färgen (som annars är vattenlöslig) fastnade ordentligt på kassen skulle tyget strykas på avigsidan i 5 minuter. Sedan har jag tvättat kassen för att på bort linjerna från kritan, för att sedan torka och stryka igen för att få bort skrynklor.

Slutligen måste jag säga att jag blev väldigt nöjd.

 

En tanke på “Med månen som motiv”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s