En lättare b-uppsatspanik som gör det svårt att andas

Hemtentan i Metod är inskickad sedan några dagar nu, och det är bara en delkurs kvar på terminen. Det är helt sjukt. Jag har snart klarat ett helt år. Och dessutom är det inte långt kvar till journalistikstarten. Jag är väldigt nervös, men också exalterad. Det ska bli kul! Jag försöker att inte tänka för mycket på det just nu, och hålla tankarna till b-uppsatsen och inte få panik. Hemtentan tror jag gick okej, vi får se. Det är lättare att avgöra hur bra ens prestations på en salstenta än en hemtenta.

Lämnade idag in formuläret om val av b-uppsatsämne, metod, material, teori, etc. Hade en totalt värdelös introduktionsföreläsning, där läraren (eller ”docenten” som han är så noggrann att påpeka) motsade det som läraren sade under metod-kursen (väldigt hjälpsamt), berättade om hur han de senaste åren verkligen kommit in i Stephen Kings författarskap, gjorde en lång monolog om hur statsvetenskapen var bättre än de flesta andra inriktningar eftersom studenterna får välja egna ämnen, om hur forskning är mycket bättre än journalistik – allrahelst samhällsjournalistik och debattinriktad journalistik (bör jag påpeka att det alltid går journalist elever i statsvetenskaps klasserna)? Och så vidare. Fick lätt panik efteråt gällande det han sade om vad som krävs för att skriva en b-uppsats och få den godkänd, antalet timmar, förmågan, att vara ”normal begåvad”. Ibland önskar jag att det finns någon grupp i skolan för folk som pluggar med funktionsnedsättningar. Där man kunde prata med andra, få byta erfarenheter, kanske också tips om hur andra gör för att klara det. För ibland känns det väldigt ensamt.

Gick till biblioteket efteråt och skrev ut en massa artiklar, och lånade böcker. Medan jag sökte efter böcker om feminism kom jag på att jag kanske vill ändra mitt ämne en smula. För det första har jag bytt från diskursanalys till ideologianalys – tror det passar bättre. Men vore det inte mer intressant att undersöka vilka som faktiskt fick plats i den feminismen som debatterades under valrörelsen? För om jag väljer det, vilket jag tror att jag kommer att göra, så kommer ju teorin automatiskt (vilket vad ju det läraren sade att det skulle göra under Metod-kursen) – nämligen intersektionalitet. Jag kom alltså på det här en halvtimme efter att jag lämnat in mitt ämnen. Men skit samma. Det spelar ju ingen roll. Ämnet är ju mer intressant, och det känns lite viktigare.

Jag vill så gärna att det här ska gå bra. Att jag ska få till en bra uppsats. Att jag kan visa för mig själv att jag kan klara så pass självständigt arbete, och allt annat som hör en b-uppsats till. Formalian är inga problem. Den kan jag göra i sömnen. Språket – för jag älskar ju att skriva, men jag har haft så mycket tvivel om det se senaste åren att dessa tvivel till och med sipprat in gällande mitt akademiska språk. Men också argumentation och analys. Ingen lärare har kommenterat på min argumentation på något jag skrivit, så jag antar att det inte är något problem, desamma gäller väl att göra skarp analys – men det är ju inte så lätt att bara stänga av oro och sjävtvivel.

Imorgon ska jag börja arbeta materialet. Måste också hitta någon/några bra böcker om intersektionalitet, men det borde ju finnas någon som Kimberlé Crenshaw skrivit.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s