Två böcker från november

DSC00371

Har under november läst två poesiberättelse som jag tyckte väldigt mycket om. Den första var Young Tambling av Kate Greenstreet som i sitt berättande var väldigt fragmentarisk, men det fungerade verkligen. Jag beställde den från Amazon, och på baksidan står det ”Based on a true story”, vilket jag inte såg förrän jag läst ut den. Vissa delar kändes väldigt olycksbådande, andra vackra, eller märkliga – som den nedan, men på ett sånt där sätt som jag verkligen älskar.

I didn’t know if, because he was wounded, he might harm me – out of desperation. But I didn’t want to push him away. He would put his head down in my lap, then lift it up – to look at me and speak. After a while I realized he wasn’t talking – it was a mashine, inside him.

Insprängt i texten finns även abstrakta målningar och fotografier.

Den andra boken var Anne Carsons Röd självbiografi som är en av de roligaste böckerna jag läst på mycket länge. Jag köpte den på bokrean i våras (på svenska faktiskt, trots att den skrevs på engelska, dock måste jag säga att det var en ganska bra översättning), och var ganska säker på att jag skulle gilla den. Det är en fiktiv berättelse om ett monster från grekisk mytologi som heter Geryon, fast förlagt till samtiden. Den i fiktiv i den bemärkelse att den säger sig vara en text skriven av en antik grekisk författaren vid namn Stesichoros, som i verkligheten skrev om Geryon.

DSC00376

Kanske var han galen. I sjunde klass hade han gjort ett specialarbete i naturvetenskap om denna oro. Det var samma år som han började undra över det oväsen som färgerna förde. Rosorna vrålade mot honom på andra sidan trädgården. Han låg i sin säng på natten och lyssnade på stjärnornas silvervita ljus som brakade in mot fönsterrutan. De flesta som han intervjuade för specialarbetet var tvungna att erkänna att de inte hörde skriken från rosorna som brändes levande i solen mitt på dagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s