USA 2016, där det hade kunnat vara 1800-tal.

Hela dagen hoppades jag att gärningsmannen bakom polisskjutningen i Dallas inte skulle vara svart. Jag hoppades att det bara skulle vara en slump att det skedde nu. Att det bara var en slump att polismännen sköts ned under en demonstation under parollen ”Black lives matter”- efter en vecka då två svarta unga män dödats av polisens våld (som skedde under märkliga (läs troligen rasistiska) omständigheter).

Sen nämndes mannens namn. Även DN skrev ut det. Så jag googlade. Och fick upp flera bilder av Afghanistan-veteranen Micah Johnsons.

Och hans hy är mörk.

Men vad kommer detta att betyda? Jo – att det narrativ som kommer drivas av media, och därmed ge stöd till bland annat polisernas fortsätta arbete och den kommande presidentkampanjen i USA, är att svarta unga män är farliga. Istället för att ge stöd till ”Black lives matter” kommer den försvagas och tystas ned. Det bekräftar att poliserna väl har orsak att skjuta svarta unga män – för de kan ju trots allt ha vapen. De kan ju vara farliga. De kan vara ett hot. När det händer igen att polisen skjuter ned en obeväpnad svart man kommer man ändå kunna säga – men tänk på den svarta mannen som sköt ned poliserna i Dallas, för det är ju faktiskt värre.

Det är inte bara ett steg framåt två steg bakåt, utan det finnas risk att vi går 200 år tillbaka i tiden. Poliserna kommer hyllas som hjältar och de oskylda svarta unga män, som bland skulle ta fram sitt körkort, komma att glömmas bort. Och vad kan händer framåt? De har redan varnat för copy cat händelser. Men är det så konstigt i ett land som USA med för många livsfarliga vapen i omlopp och många förtvivlade och förbannande människor? Det är inte en bra kombination.

Men tänk bara om den kommer behöva kombineras med en Trump som president efter höstens val. För det kan ju faktiskt bli värre. Och det räcker inte att bara be.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s