Doomsday clock.

Jag har funderat en del över det här om att 2016 har varit ett sånt riktigt dåligt år på de flesta punkter och enligt de flesta. En del har ju sagt att man inte borde fokusera för mycket på det, utan försöka minnas det bra som hände under året. Men ändå, man måste ju ändå acceptera när någonting varit riktigt brutalt skitdåligt, istället för att låsas som ingenting.

Jag kom då att tänka på den så kallade Doomsday clock. Kanske har du hört talas om den? Det har varit ett vanligt tema i musik faktiskt (bland annat 2 minutes to midnight av Iron Maiden). Det är ett faktiskt vetenskapligt projekt som helt enkelt mäter och räknar ut hur nära vi är ”undergången”, som representerad av midnatt – klockan 12 på klockan. Det närmaste vi har varit var 1957, med 2 minuter till midnatt, under Kuba-krisen och allting Kalla kriget och kärnvapenkrig. 1984 stod den på 3 minuter till midnatt, och Kalla kriget hade intensifierades ytterligare, hotet från kärnvapen låg närmre. Men grejen är det att förra året och i år har den legat på 3 minuter till midnatt igen. Vilket aldrig hänt tidigare. Däremellan har den pendlat mellan allt från 14 till 5. Men – nu alltså – har vi legat på 3 minuter till midnatt två år i rad. Och det tycket jag säger en del.

Så här såg deras motivering ut förra året:

Last year, the Science and Security Board moved the Doomsday Clock forward to three minutes to midnight, noting: ‘The probability of global catastrophe is very high, and the actions needed to reduce the risks of disaster must be taken very soon.’ That probability has not been reduced. The Clock ticks. Global danger looms. Wise leaders should act—immediately.

Så det är inte bara en subjektiv upplevelse, eller en upphaussad av medierna. Låt nu 2017 bli bättre.

Mer info kan hittas här. Även en utförligare motivering om varför den flyttades fram. Vi kan väl vänta en en liknande kommer ut någon gång i januari om varför den låg kvar på samma tid.

Annonser

En tanke på “Doomsday clock.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s